En rigtig træls sag

Sagen er ikke slut endnu. Når man skriver en historie, kender man ellers som regel slutningen, men det gør vi ikke i denne – efter den grønne branches standarder – spektakulære sag om snyd og bestikkelse i Aarhus Kommunes Natur og Vejservice og Center for Byens Anvendelse.

Vi ved dog, at centerchefen i Center for Byens Anvendelse, Claus Pedersen, i dag er fyret og politianmeldt. Han skulle bl.a. have givet millionkontrakter til firmaer (bl.a. S.D. Kjærsgaard og Hans Møller Vej- og Parkmaskiner, som deltager fast på Have & Landskab. Der er ikke på nuværende tidspunkt rejst sigtelse mod nogen af firmaerne) mod at de sponsorerede den badmintonklub i Aalborg, hvor Claus Pedersen spillede og sad i bestyrelse. Altså lidt som en mini-Brixtofte, der bl.a. gav byggekontrakter til firmaer, som ville sponsorere hans hjertebarn, FC Nordsjælland og fodboldstadionet Farum Park. Denne bestikkelsessag er en af de alvorligste anklager mod den tidligere centerchef, men langt fra den eneste.

Den 27. marts 2017 blev dele af en rapport fra revisionsfirmaet Ernest & Youngs specialafdeling for afdækning af svindel – “Fraud Investigation & Dispute Services”- offentliggjort, og foruden tegn på bestikkelse fandt rapporten også brud på lovpligtige udbudsregler, indkøb af blomster og chokolade bogført som gaveindkøb til unavngivne leverandører og indkøb af bl.a. børnetøj for skattekroner, store lønforhøjelser til en kvindelig medarbejder, som Claus Pedersen havde en personlig relation til samt 75 flasker vin, som ingen ved, hvor havnede (og her har vi ikke nævnt de hemmeligstemplede bilag omkring 4 mio. kr. til ledertræningskurser med erhvervspsykolog Mette Møller, bl.a. et kursus på Læsø til godt 1,5 mio. kr. som ingen rigtig kan huske det faglige udbytte af).

Rapportens indhold gav anledning til, at kommunen i slutningen af marts i år politianmeldte den tidligere centerchef for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse. Men rapporten undersøgte sjovt nok ikke den øverste ledelses rolle i sagen. Det besluttede politikerne i teknisk udvalg at ændre på i slutningen af april 2017. De har bedt Ernst & Young om at se på sagen igen, og denne gang skal den øverste ledelse, også teknisk rådmand Kristian Würtz (S) og borgmester Jacob Bundsgaard (S), i søgelyset.

Sagen har kort sagt et omfang, der er uhørt i den grønne branche.