Lokale støjhegn kan gøre haver mindre støjplagede

Når andre muligheder er udtømte, kan løsningen etableres inde i selve haven

Hvor andre muligheder er udtømte, kan man dæm­pe trafikstøj med små lokale støjhegn inde i haven. Hvordan man gør det bedst, er beskrevet i den lille rapport ‘Go­de råd til et område i haven med mindre støj’. Den hviler på pro­jekterne Rolig Have og Rolig Have 2.0 hvor opsætninger i private haver er testet.

Hegnet kan sænke støjen væsentligt, især når det danner et lille lukket rum der skyder ryg mod støjkilden. Effekten er størst nær hegnet (højst 1-2 meter fra), og når man er i siddehøjde eller lave­re. Det skal hegnet placeres efter.

Støjhegnet danner en lille hule med ryg mod støjkilden. Foto fra rapporten.

Bag projektet og rapporten står Silent City-partnerskabet hvor 16 kommuner og Region Hovedstaden slår med trafikstøjen. I det aktuelle projekt om rolige haver er det Gladsaxe, Køge og Brøndby Kommuner der har taget teten sammen med Gate 21, Force Technology, Rambøll og Ishøj Hegn hvis støjhegn type 952 er fast anvendt i projektet.

En blandet fornøjelse

Over hver fjerde bolig i Danmark, cirka 785.000, er ifølge Miljøstyrelsen belastet af vejtrafikstøj. Styrelsens vejleden­de grænseværdi ved boliger er 58 dB. For meget støj kan ifølge WHO give problemer med bl.a. søvn, hovedpine, stress og hjertesygdom­me.

Hvor det er muligt, bygger kommuner og Vejdirektoratet støjvolde og støjskærme, og i mange bygninger nær større veje indbygges støjdæmpende vinduer, skodder og altaner. Det sker så vidt muligt mest der hvor der er flest at hjælpe, og hvor gener­ne er størst, nemlig tættest ved støjkilden.

Det løser ikke altid problemet, især ikke i haverne hvor massiv støj gør det til en blandet fornøjelse at ligge i hæn­gekøjen eller spise frokost. Her kan løsningen være et lokalt støjhegn der kan sæn­ke støjen og ændre støjens karakter – i hvert fald i en del af haven.

Det anvendte støjhegn er ‘Støjhegn type 952 – Koko­sy­stem BV Kokowall’ fra Ishøj Hegn der er op til 3 meter højt. Prisen er 30-40.000 kr. eller mere for et hegn på 6-8 meters længde. Ydersiden er en lukket metalplade og et stormasket metalgitter der reflekterer støj. Indersiden er ko­kosfibre der absorberer støj. Ifølge Ishøj Hegn kan hegnet dæmpe op til 30 dB refleksion og op til 6 dB absorbering

Som det hedder i rapporten, kan „det være en god idé at undersøge markedet for andre produkter.“ Det er også muligt at bygge et støjhegn selv eller få en tømrer til det – med risiko for at effekten falder.

Basalt skal støjhegnet være tungt med en massefylde på mindst 15 kg pr. m2. Det svarer til en vandfast krydsfinerplade cirka 3 cm tyk. Desuden skal hegnet være tæt. Ingen huller, heller ikke i bunden hvor hegnet møder sten eller græs. Ind mod opholdsstedet bør der endvidere være et absorberende materiale så lyden ikke kastes tilbage.

Ikke egnet i alle tilfælde

Et lokalt støjhegn er godt hvis man vil skabe et mindre støjdæmpet rum i haven til rolige aktiviteter som samtale, læsning, kortspil mv., og hvor der lige kan stå et bord og en grill. Det er lettest hvis støjen kun kommer fra én eller to retninger, for så kan man nøjes med et vinklet hegn med to sider. Er støjen mere diffus og fra flere retninger, skal hegnet helst have tre eller fire sider.

Et lokalt støjhegn er mindre velegnet hvis man vil dæmpe støjen i hele haven. Det vil i hvert fald kræve en meget omfattende indhegning af haven i både udstrækning og højde. Men i alle tilfælde skal man finde ud af hvor støjen kommer fra og hvilke behov for aktivitet man har i haven – og hvilken støjdæmpning man derfor har brug for.

Et støjhegn skal være 2-2,5 meter højt for at virke bedst muligt, men jo højere jo bed­re. At vælge 2,5 meter frem for 2 meter gør dog ikke den store forskel, så her kan man afveje højden med udsigten.

Støjhegnet sættes op med ydersiden mod støjkilden og så vidt muligt vendt mod den værste støjkilde og med den støjabsorberende inderside indad. Der kan dog være flere støjkilder, f.eks. fra en vej og fra en jernbane, og støjen kan reflekteres når den rammer huset eller naboens hus. Flere støjkilder kan danne en diffus støj hvor det er svært at afgø­re hvor den kommer fra.

Hegnet bør derfor sættes op i et knækket forløb med mindst én vinkel så man får et me­re lukket rum. Så vil mere støj ramme hegnets yderside. Man kan udvide det knække­de forløb ved at opføre hegnet op til en eksisterende skærm, f.eks. en husfacade.

Det mest brugte sted

Støjhegnet skal placeres hvor man ville have brugt stedet mest hvis der ikke havde været støj. Om det er det mest solrige sted eller det mest skyggede, er op til en selv. Der skal i alle tilfælde være let adgang mellem huset og det rum støjhegnet skaber.

Det støjdæmpede rum kan man gøre noget ekstra ud af med bl.a. belægning, belysning og beplantning. Støjheg­net er velegnet til klatre- og slyngplanter. Og inde i rummet kan man roligt lade inventaret stå fremme.

„Tænk i det hele taget din have som opdelt i flere små rum der kan have forskellige funktioner,“ hedder det i rapporten. „Måske er det ok at der ikke er støjdæmpet i det hjørne hvor børnene hopper på trampolin eller der er en kompostbunke. Så kan du prioritere støjdæmpende løsninger til at lave mindre kroge hvor I kan spise, strikke eller slappe af i en solstol.“

 

KILDE
Signe Frøkjær Schou (2024): Gode råd til et område i haven med mindre støj. Lokale støjhegn i private haver. Gate 21, Force Technology, Rambøll, Ishøj Hegn, Gladsaxe, Køge og Brønd­by Kommuner. Hentes på Roligbolig.dk.