Grundvandet er ved at blive spildevand 

Ny lov, der skal være med til at realisere klimahandlingsplanen, kan også få betydning for omfangsdrænets vand.

En ny lov er på vej for at realisere kli­ma­til­pas­­nings­pla­nen fra oktober 2023. Loven var i høring sidst i 2024 og ven­tes vedtaget i år. Den omfatter også ter­rænnært grundvand. Og her er der i hø­rings­ud­gaven en passus der gør grundvand til spildevand.

Terrænnært grundvand på Falster 6. april 2024. Det rene grundvand er defineret som spildevand efter en foreslået lov.

Det hedder i den fo­reslåede lov at terrænnært grundvand i kloakerede områder anses for at være spildevand – og dermed også at væ­re omfattet af auto­risationslo­ven. Uanset om vandet strømmer til nedefra eller fra siden og altså normalt ikke er forurenet.

Hvis loven vedtages kan det også udvide det arbejdet der er autoriseret. En virksomhed skal nemlig være kloakautori­seret for at levere et arbejde hvor vand fra omfangsdræn (byg­ningsdræn) ledes bort til afløb – hvad enten det er spil­de­vands­kloak, regn­vandsklo­ak, blandet eller det er nedsivning på egen grund.

Ikke som spildevand

Man kan også have det udgangspunkt at drænvand, og grundvand i det hele taget, ikke er forurenet spildevand, men rent og uforurenet som grundvand og regnvand normalt er, også i kloakerede områder. Drænvand er jo også traditionelt ført til recipient som en sø eller et vandløb.

At se grundvand som spildevand er et problem af flere grunde. En af dem er at vandet skal sendes i kloakken  og videre på renseanlæg hvor det overbelaster anlægget med vand der er tæt på rent og hvor fortyndingen gør rensningen dårligere.

Den foreslåede bestemmelse kan sammenlignes med den regel der gælder for let forur­enet jord. Her anses al by­jord for at være forurenet med mindre jorden er kontrolleret nærmere og erklæret ren. Nu skal det altså også gælde grundvandet. Man kan også se sådan på det at både jorden og grundvandet er rent indtil andet er bevist, men her kommer tvivlen miljøet til gode.

Det skal med at sundhed, miljø og sikkerhed er nøgleår­sagerne til kravet om kloakau­torisation, og det er faktorer der normalt ikke er relevante for terrænnært grundvand. Det taler for at ikke at se grundvand som spildevand omfattet af autorisation. I hvert fald er ikke er nødvendigt at al håndtering af ter­ræn­nært grundvand skal kræ­ve autorisation.

Komplicerede regler

Som reglerne om drænvand er i dag skelnes mellem hvad omfangs­drænets formål er.

Hvis det er for at sænke grundvandsspejlet, må drænvandet ikke ledes til afløb (spil­­devandskloak, regnvandskloak). Det skal ledes til recipient (vandløb, sø­er), jf. vandløbsbekendtgørelsen.

Hvis formålet er at holde soklen tør for tilstrøm­mende vand, må dræn­vandet godt ledes til afløb, jf. spildevands­be­kendt­gørel­sen. Kommunen skal dog stille krav til kvaliteten og mængden af det vand der skal tilledes afløbet.

Regnvandsledninger er også autoriseret arbejde, men kun hvor det føres frem i skjulte rør. Regnvand fra ta­ge og overflader der løber i åbne render til faskiner mv., er derfor ikke autoriseret arbej­de.

Det samme gælder vand fra omfangsdræn der også ledes til åbne render. Men altså kun hvis vandet ikke er defineret som spildevand. Og det er det i lovens hø­ringsudgave: „Ter­rænnært grundvand inden for de kloakredede områder anses for at være spildevand hvilket forventes afspejlet i definitionen af spildevand i spilde­vandsbe­kendtgø­rel­sen.“ Og videre: „Det indebærer at §66, stk. 4, om Miljøsty­relsens tilsyn med spildevands­forsy­ninger­nes udledninger også finder anvendelse for terrænnært grundvand.“

Åbne for uklare regler

Maskinstationernes organisati­on DM&E, Dansk Industris klo­aksektionen og Byggeriets Kvalitetskontrol har i et fælles høringssvar til Miljø- og Lige­stillingsministeriet meddelt at kun autoriserede klo­ak­mestre bør udføre bygningsdræn af terrænnært grundvand.

Sebastian Skipper Ravn, chef­konsulent i DM&E, siger at „vi er bekymrede for at forslaget kan åbne for uklare regler der risikerer at skabe uklarhed om autori­sa­tions­ordningen.“

Generelt kan man se at de organisationer der har man­ge au­to­riserede medlemmer, står vagt om autori­sa­ti­onsord­nin­gen, f.eks. Danske Klo­akmes­tre. Omvendt med organisationer hvor fær­re medlemmer er au­torisere­de, f.eks. Danske Anlægsgartnere. Hvis ordningen udvides, kan det dog føre til at ik­ke-kloakautoriserede medlemmer i Danske Anlægsgartnere bliver au­toriserede.

Uenighed bilagt i 2017

Der har før været debat om au­torisationsordningen. I den seneste lovændring i 2014 hed det at ‘nedsivningsanlæg til regnvand’ kræver kloakauto­risation’. Her kunne ordet ‘anlæg’ tolkes meget forskelligt. Danske Kloakmestre fortolke­de det sådan at alt tilløb var autoriseret arbejde, i teorien også belægninger med fald.

Efter Danske Anlægsgart­ne­res indblanding præciserede Sik­kerhedsstyrelsen at anlæg i denne sammenhæng er „konstrueret og etableret under terræn, til nedsivning af rørført regnvand til den omkringliggende jord.“

Sagt med andre ord: For at arbejdet skal være kloakauto­riseret skal rør der tille­der vandet til f.eks. faskiner, være underjordiske. Alle synlige nedsivningsanlæg oven på jorden kræver derimod ikke kloakau­tori­sa­ti­on, f.eks. render og regnbede (se Grønt Miljø 2/2017 side 16). sh